DIVAN ŽIVOT / NEŞELİ HAYAT

 

Turska / komedija, drama

trajanje: 100 minuta

2009.

 

Redatelj: Yılmaz Erdoğan

Scenarij: Yılmaz Erdoğan

Producent: Necati Akpınar

Direktor fotografije: Uğur İçbak

Montaža: Yılmaz Erdoğan, Engin Öztürk

Glazba: Yıldıray Gürgen, Deniz Erdoğan

Uloge: Yılmaz Erdoğan, Ersin Korkut, Büşra Pekin, Erdal Tosun, Rıza Akın, Sinan Bengier, Cezmi Baskın, Ayberk Atilla, Fatma Murat, Caner Alkaya, Tonguç Oksal, Celal Tak

 

SINOPSIS

Riza Şenyurt ostaje bez posla i muči se kako bi preživio. U borbi za boljom egzistencijom postane dijelom piramidalne prodaje ljekovitih proizvoda i ohrabruje svoje susjede da učine isto,  u nadi da će svi uskoro živjeti boljim životom.  Međutim, posao propadne, a s njim i Riza i njegovi susjedi. U nuždi počinje raditi sve i svašta pa postaje čak i Djed Mraz. Hoće li se snaći u toj ulozi?

 

O REDATELJIMA I SCENARISTIMA

Yilmaz Erdoğan (1967.) Rođen je u Hakkariju u južnoj Turskoj. Djetinjstvo je proveo u Ankari, a zatim se sa obitelji preselio u Istanbul. Napustivši studij niskogradnje na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu pridružuje se kazalištu Nöbetçi, piše scenarije za televizijske programe i 1994. godine sa svojim partnerom Necatiyem Akpınarom osniva BKM, jednu od prvih velikih filmskih kompanija u Turskoj. Glumio je u filmu Nuri Bilge Ceylana Bilo jednom u Anadoliji (Bir zamanlar Anadoluda) koji je 2011. godine osvojio Grand prix nagradu u Cannesu,  u filmu Bahmana Ghobadija Sezona nosoroga i filmu Rusella Crowa Izvor nade (The water diviner, 2014). Veliki uspjeh postigao je filmom Vizontele i nastavkom Vizontele Tuuba  te filmom Organizirani poslovi  (Organize işler, 2005). Također poznat po svojoj poeziji i jedan je od najčitanijih pjesnika u Turskoj.

 

Hrvatsko Turska udruga prijateljstva u partnerstvu s Yunus Emre institutom u Zagrebu // Sva prava pridržana.