AGA BEZ NOVCA / ZÜĞÜRT AĞA

 

Turska / komedija

trajanje: 101 minuta

1985.

 

Redatelj: Nesli Çölgeçen

Scenarij: Yavuz Turgul

Producent: Kadri Yurdatap

Direktor fotografije: Selçuk Taylaner

Glazba: Atilla Özdemiroğlu

 

Uloge: Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Nilgün Nazlı, Can Kolukısa, Atilla Yiğit, Bahri Selin, Celal Perk, Mehmet Akdil, Filiz Küçüktepe, Füsun Demirel

 

SINOPSIS

Otac bogatog zemljoposjednika (Age) oženi mladu i prekrasnu djevojku Kiraz. Međutim, prvu bračnu noć umre i tada za njegovog sina sve krene nizbrdo. Uslijede problemi zbog dugih suša i raznih provokacija i na kraju seljani ukradu sav usjev i pobjegnu u Istanbul. Bez radnika i usjeva Aga je prisiljen prodati selo i on također odluči krenuti put velikoga grada. U gradu se nikako ne snalazi, ubrzo potroši sav svoj novac i ostaje bez ičega. Čega god se prihvati, ne ide mu od ruke. Međutim, Aga se i dalje bori.

 

O REDATELJIMA I SCENARISTIMA

Nesli Çölgeçen (1955.) scenarist je i redatelj rođen je u Manisi. 1976. godine diplomirao je na Sveučilištu u Ankari gdje je studirao medije i izdavaštvo. 1980. godine debitirao je sa svojim dokumentarnim filmom Krov (Çatı). Neki od njegovih značajnijih filmova su Brate moj (Kardeşim benim, 1983), Selamsız bend (Selamsız bandosu, 1987), Nepoštena igra (Oyunbozan,2000), Neka muzika svira (Çalsın sazlar, 2015). Sa svojim filmom Aga bez novca, osvojio je nekoliko značajnih nagrada, a film je ušao u kategoriju najboljih i najomiljenijih filmova u povijesti turske kinematografije.

Hrvatsko Turska udruga prijateljstva u partnerstvu s Yunus Emre institutom u Zagrebu // Sva prava pridržana.